Microsoft, Oyun Geliştirme İçin Muse Adlı Bir Yapay Zeka Modeli Tanıttı
Microsoft, Teachable AI Experiences ve Xbox Games Studios'un Ninja Theory ile işbirliği yaparak oyun geliştiricilere yardımcı olmayı amaçlayan yeni bir yapay zeka modeli tanıttı. Adı Muse. Muse ne yapabilir? Bir oyunun 3 boyutlu anlayışına dayalı olarak oyun görselleri ve kontrolör hareketlerini oluşturabilir. Model, 1.6 milyar parametre ve 1 milyar görüntü ve kontrolör hareketi ile eğitildi. Bu, yaklaşık 7 yıl süren sürekli insan oyun oynama verisine denk geliyor. Model, Ninja Theory'nin Bleeding Edge oyununu kullandı.

Model için kullanılan veriler, kullanıcıların onaylarını verdiği oyun verilerinden toplandı. Model, 300 x 180 piksel çözünürlükte görseller ve kaydedilmiş kontrolör hareketleri ile çalışır. Sonuç olarak, Muse, 2 dakikaya kadar olan dizileri oluşturabilir ve ardından dünya modeli modunda oyun evrimini tahmin edebilir. Demolar, modelin kamera kaymalarını, yol seçimlerini ve hatta tamamen yeni karakterleri başarılı bir şekilde uyguladığını gösteriyor. Ve bunu oyunun fizik kurallarına saygı göstererek yapıyor.
Peki, bugünün oyun geliştirme sürecinde Muse'un faydası nedir? Microsoft, Muse'u zaten diğer oyunlarda eğitilmiş gerçek zamanlı oynanabilir yapay zeka modelleri geliştirmek için kullanıyor. Bu, geliştiricilerin yeni konseptleri denemesine ve belki de mevcut başlıkları genişletmesine yardımcı olur.
Başka ilginç bir uygulama, eski donanımlarda çalışan retro oyunların daha kolay uygulanması olabilir. Yapay zeka modeli, eski klasik oyunları modern makinelerde oynanabilir hale getirmek için kullanılabilir.
Muse'un model ağırlıkları, örnek verileri ve WHAM (Dünya ve İnsan Hareket Modeli) hepsi Azure AI Foundry'de mevcut. Kısa, etkileşimli yapay zeka oyun demoları da bu yılın belirli bir zamanında Copilot Labs tarafından sunulacak.