Trump yönetiminin "Kurtuluş Günü" tarifelerinin ardından Apple gibi OEM'ler, tüketicilere yönelik kaçınılmaz fiyat artışlarının etkisini azaltmaya yönelik girişimlere bakıyorlar. iPhone'ların çoğunun montajının yapıldığı Çin'e %54 birleşik tarife uygulanırken, Hindistan %26, Vietnam'dan gelen tüm ürünlere ise ABD'ye girişte %46 ithalat ücreti alınacak.
Bloomberg'den Mark Gurman'a göre, Cupertino, yeni tariflerin beklentisiyle aylardır iPhone'lar, Mac'ler ve diğer ürünlerin stokunu ABD'de biriktiriyor. 9 Nisan'da yürürlüğe girecek olan yeni tarifler, zaten ABD topraklarında bulunan cihazlara uygulanmayacak ve Apple teorik olarak iPhone fiyatlarını Eylül'de iPhone 17 serisine kadar artırmadan bekleyebilir.

Apple, donanım üzerindeki marjlarını sınırlayarak maliyetin küçük bir kısmını absorbe etmeye hazırlanıyor. Ortalama olarak, Apple ürünleri sadece donanım üzerinde %45 kar marjına sahiptir. Diğer şirketler gibi, Apple'ın da iddia edildiğine göre, cihaz bileşenleri ve montajı için daha iyi fiyatlandırma almak amacıyla tedarik zinciri ortakları ve üretim ortaklarıyla sözleşmelerini yeniden müzakere ettiği belirtiliyor.
Bu faktörlere ek olarak, Apple, Brezilya'nın da aralarında bulunduğu yeni bölgelere küresel üretim tesislerini genişletiyor.
Kaynak (ücretli içerik)